Blog

Moon house by NH Village in Vietnam stands out from the surroundings with its futuristic facade

Located in Thanh Xuan district, an urbanizing rural area in Hanoi, Vietnam, the ‘Moon house’ by NH Village architects is a locally traditional tube building – a high and narrow structure sharing side walls with neighbors – and is professionally designed so that each room is lit with daylight. Conceived as one vertical continuous space flowing from one function to another, the four-story family home’s windows are reminiscent of spaceship illuminators, overviewing the surrounding chaotic townscape.

moon house by nh village in vietnam stands out from the surroundings with its futuristic façade designboom

The site is only 41 square meters, while the street access is 1.5 meters wide, only enough for a motorbike to enter – these conditions have challenged the architects to design a house that is well thought out in terms of natural ventilation and daylight penetration.

“Another challenge for us in this project was re-definition of the lifestyle in the tube-house typology so common to Vietnam by re-questioning the function of each room in the house,”comments the design team.

facade detail

NH Village has designed a solemn but easy to access altar space, placed very close to the daily activities of the family and surrounded by natural light and plants. Other spaces of the house are conceived as one continuous big room using very few inner walls – these curved dividers and stairs optimize the space of the irregular site constraints and establish a diversity while adding a sense of softness.

view from corridor

moon house by nh village in vietnam stands out from the surroundings with its futuristic façade designboomliving room on the 2nd floor

opening installed at the sloped roof

moon house by nh village in vietnam stands out from the surroundings with its futuristic façade designboomcorridor with plants

altar room

moon house by nh village in vietnam stands out from the surroundings with its futuristic façade designboombedroom on the 3rd floor

bedroom on the 1st floor

floor plan

sectional plan

perspective section

design team: tran dai nghia, nguyen phuong hieu, pham thu trang, ha vinh

site area: 41m2 |total floor area: 150m2 |project year: 2018|photography:Hiroyuki Oki

Source: designboom

Bình luận

Loading Facebook Comments ...
Liên hệ ngay để được báo giá & tư vấn trực tiếp từ các kiến trúc sư của PAM